Zeer oude graansoort en voorouder van tarwe

Spelt is een zeer oude graansoort en een voorouder van tarwe. Uit archeologische vondsten blijkt dat dit graan zo’n 5000 jaar geleden al werd verbouwd in het dal van de Nijl, in het noorden van Egypte. De speltkorrel zit goed ingepakt in een extra jasje’. Hierdoor is hij goed beschermd tegen ziektes en invloeden van buitenaf. Boeren hoeven daarom bijna geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Omdat de speltkorrel in zijn jasje blijft zitten tot kort voor het malen, hoeft spelt ook niet gereinigd te worden met chemische middelen. Spelt is een gezonde grondstof voor brood en andere etenswaren. Spelt behoort net als zijn kleinzoon Tarwe tot de Hexaploïde graansoorten. Dit betekent dat hij (de maximale) 42 chromosomen heeft.Spelt bevat in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd wel gluten en is daardoor niet geschikt voor mensen met coeliacie (glutenintolerantie).

In Duitsland hebben ze een andere naam voor Spelt “Dinkel”. Hildegard van Bingen, was een Duitse benedictijnse abdis en geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij schreef al in de twaalfde eeuw dat Spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven; “Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid”.Niet alleen spelt maar alle graan en graanproducten zijn gezond. En dan met name de producten waarin de hele graankorrel is verwerkt (volkoren). Dit is wetenschappelijk onderbouwd, ondermeer in het Europese Healthgrain onderzoeksprogramma www.Healthgrain.eu.

Na de middeleeuwen heeft men door veredeling vanuit Spelt de huidige Tarwesoorten ontwikkeld. Dit omwille de lage opbrengst per hectare van spelt en omdat dit een bedekte graansoort is. Dit betekent een extra handeling na de oogst omdat men Spelt nog moet pellen om het kaft van het koren te scheiden.