100% Limburgse Spelt
Goudgele lappendekens in het zonovergoten Limburg
Vergeleken met Tarwe is Spelt geen gemakkelijk graan. De opbrengst is lager, het graan is moeilijker te verwerken voor de teler, en de bakker moet meer kennis van zijn ambacht hebben om een goed Speltbrood te kunnen bakken. Spelt is beter bestand tegen invloeden van buitenaf, heeft een beter eiwitgehalte, bevat meer essentiële vet- en aminozuren en bezit meer vitamine B1 dan tarwe. Door de ambachtelijke bereidingswijze hebben speltproducten bovendien een heerlijke smaak.
Er bestaan diverse soorten graan; Maïs, Tarwe, Rogge, Rijst, Haver, Gerst, Gierst, en o.a. Boekweit zijn dan ook de meest bekende graansoorten. Er zijn natuurlijk veel meer soorten, zoals Teff, Spelt Kamut, Emmer, Eenkoorn en nog diverse andere oude graansoorten. Deze zijn verdrongen door de huidige graansoorten.
Klik hier voor het algemeen verhaal over Spelt (door Frank van Eerd van de Bisschopsmolen Maastricht).