Zeer oude graansoort en voorouder van tarwe

SAMENSTELLING

Scheikundige samenstelling

Spelt is een product met een hoge voedingswaarde; Eiwitten, Koolhy-draten, Vetten, Vitaminen, Mineralen en Sporenelementen zijn in Spelt in vrij hoge hoeveelheden aanwezig en op een ideale manier verenigd. Vanwege zijn uitstekende wateroplosbaarheid kunnen alle voedingsstoffen van Spelt in een vloeibare voeding zeer snel door het lichaam worden opgenomen. Men noemt dit ook wel “Grootte Bio be-schikbaarheid”.

Vitaminen

Spelt bevat vooral vitamines uit de vitamine B groep, die voor onze geest belangrijk zijn. Deze zijn echter ook nodig voor de afbouw van koolhydraten.

Eiwitten- Aminozuren

De samenstelling van de aminozuren verschilt tussen Spelt en de hui-dige Tarwe. Spelt heeft een hoger gehalte aan leucine en phelylana-line. Deze twee aminozuren zijn belangrijk omdat deze aminozuren niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt. De Speltkor-rels bevatten 6 van de 8 essentiële aminozuren. Spelt bevat in to-taal meer aminozuren dan Tarwe en deze hebben ook een andere struc-tuur. Hieronder staat een globaal overzicht van het eiwitgehalte van Spelt in vergelijking met andere Tarwesoorten.

Spelt 15,5%
Gemiddelde landtarwe 12,5%
Harde Tarwe 13,8%
Zachte Tarwe 10,5%

Spelt heeft een beter eiwitgehalte dan harde tarwesoorten. Dit wil niet zeggen dat hij een beter glutennetwerk kan vormen. Een gluten-netwerk is nodig om brood zijn vorm te geven. Twee eiwitsoorten zijn nodig voor het vormen van dit glutennetwerk, namelijk de gladine en glutenine. Er komen nog twee andere eiwitsoorten voor; albumine en globuline. Deze laatste twee dragen geen rol bij aan het vormen van een glutennetwerk.

Is Spelt glutenvrij?

Recentelijk is verwarring ontstaan of Spelt nu wel of niet in een glutenvrij dieet past. Ofwel, kan het door coeliakie patiënten worden gegeten? Het antwoord is simpel. In Spelt komen vergelijkbare eiwitten voor als in tarwe, dus kan men concluderen dat Spelt niet geschikt is voor mensen met een glutenallergie.
Voor meer informatie klik hier.

Mineralen

Mineralen en spoorelementen hebben op de eerste plaats een regulerende functie in enzymen en hormonen in het menselijke lichaam. Daarnaast zijn sommige nodig als bouwstof van cellen en weefsels. Zo is Spelt rijk aan Fosfor en dat speelt een belangrijker rol bij het opbouwen van lichaamscellen.

Vetten

In vergelijking tot Tarwe heeft Spelt een hoger gehalte aan essenti-ele vetzuren. Essentiële vetzuren zijn meervoudig, onverzadigde vetzuren. Ze zijn onmisbaar en kunnen niet, of niet in voldoende mate in het lichaam gemaakt worden. De essentiële vetzuren, waar Spelt o.a. rijk aan is, zijn linolzuur en oliezuur. Hierdoor bevordert Spelt de opbouw van het zenuwstelsel en het hersenweefsel, reguleert de cholesterol en helpt het voorkomen van een hartinfarct.

Voedingsvezels

Het hoge gehalte aan voedingsvezels in Spelt levert weliswaar geen extra energie, maar stimuleert de darmen om actiever te worden. Wat de spijsvertering in het algemeen bevordert.

Een mooie uitspraak van prof. F. Brouns aan de Universiteit van Maastricht is:
“Niet de zemel maar de 100% gemalen graankorrel met de kiem heeft recht op de juiste gezondheidsclaims. Het gaat dus vooral om de kiem en niet alleen om de vezels!”

Koolhydraten

Een ander woord voor Koolhydraten is zetmeel. Amylose zijn korte aan een gekoppelde glucose tot een strengel. Terwijl Amylopecetine een netwerk is van stengels Amylose. Zonder zetmeel wordt brood NOOIT gaar. In onze mond zit een enzym die “amylase” heet, deze tast de amylose en Amylopecetine aan. Hij knipt deze in kleine stukjes zodat wij deze kunnen opnemen in ons lichaam. Spelt bevat van nature meer zetmeel dan Tarwe. Maar het belangrijkste is dat de zetmeel van Spelt veel beter wordt verteerd in ons lichaam dan Tarwe. De suikers worden langzamer afgebouwd en zorgen zo voor een evenwichtiger bloedsuikerspiegel.

Gezondheidsbron van Spelt

Spelt combineert in een bijna ideale vorm veel bestanddelen van een gezonde voeding. Zo bevat Spelt onder andere energie in de vorm van licht verteerbare koolhydraten, hoogwaardig vet met onverzadigde vetzuren een ideale eiwitsamenstellingen en vitale stoffen zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Hieronder staat een link naar de eigenschappen en voedingswaarde van Spelt vergeleken met Tarwe.

Spelt past perfect in een gezonde voedingstijl. Ook voor sporters is Spelt de ideale energieleverancier.

De pluspunten op een rijtje gezet:

  • Goede verhoudingen tussen de koolhydraten en vetten
  • Verlaagt de cholesterolspiegel
  • Licht verteerbare energie
  • Bevordert de spijsvertering
  • Hoog gehalte vitamine B

100% Spelt

Kollenberger Spelt werkt uitsluitend met 100% spelt.